Skip to main content

Pellava on klassisen ekologinen luonnonmateriaali

Chas- vaatteet on pääsääntöisesti valmistettu pellavasta. Pellava on ekologinen ja monipuolinen hyötykasvi, kasvi voidaan hyödyntää varresta siemeniin. Pellava on tekstiilinä kaunis, kestävä ja ympäristöystävällinen. Pellava materiaalina paranee vuosien myötä ja tekstiili kestääkin jopa sukupolvelta toiselle. Pellavatekstiilin tuottaminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin esimerkiksi luomu puuvillan.
Pellavaa pidetään ihmiskunnan käyttämistä tekstiilikuiduista vanhimpana. Lähes kaikki vaatteet ja tekstiilit olivat ennen pellavaa. Vielä viime vuosisadan alkupuolella saunapyyhe- ja lakanat olivat usein pellavaa. Myöhemmin puuvilla on korvannut useissa tuotteissa pellavan.

Ympäristöystävällinen valinta

Pellava on hyvin ekologinen valinta, sillä sen tuottaminen on ympäristöystävällistä ja materiaalina se on kestävä. Pellavan kasvatus ei vaadi lainkaan keinokastelua, pellavanviljely ylläpitää lisäksi ekosysteemin tervettä monimuotoisuutta. Ympäristön kannalta pellava on huomattavasti puuvillaa vastuullisempi valinta, sillä se on puuvillaa kestävämpi kuitu. Pellavan viljely ei vaadi läheskään yhtä paljon lannoitteita, keinokastelua tai torjunta-aineita kuin puuvilla. Pellava kasvaa hyvin karussakin maaperässä.

Luonnonmateriaalin edut

Pellava on materiaalina hengittävä. Pellava on kiiltävä, pitkä ja luja runkokuitu, joka imee erittäin hyvin kosteutta ja johtaa lämpöä. Lämmönjohtokyvyn ansiosta materiaali tuntuu lämpimällä säällä päällä viileältä ja viileällä lämpimältä eikä se sähköisty. Materiaalin pitkäikäisyyden salaisuus piilee siinä, että materiaali paranee vuosien, käytön ja pesujen myötä. Pellava on ihanteellinen materiaali, heille joilla on herkkä iho tai kärsivät allergioista, sillä pellava on antibakteerinen, eikä allergisoi. Pellava pysyy puhtaana, koska lika ei tartu pellavaan helposti, pesuntarve on vähäisempi ja sen voi pestä alhaisemmassa lämpötilassa.

Pellavan hoito- ja pesuohje

  1. Pese värilliset pellavatuotteet nurinpäin erillään muusta pyykistä.
  2. Pese pellava väljässä vedessä ja käytä mietoja valkaisuaineettomia pesuaineita kirkkaille ja tummille väreille.
  3. Pesuryppyjen välttämiseksi pellavatuotteille suositellaan vain lyhyttä linkousta.
  4. Ravista ja oio tuote märkänä.
  5. Silitä pellava nurjalta puolelta kostean liinan läpi tai höyryraudalla.
  6. Säilytä pellavavaatteet esim. jakut vaatepuulla.